Piticul Tău

De ce ar trebui sa il indrumi pe piticul tau sa faca sport?

Luciana140 views

Cu mii de ani in urma, locuitorii vechii Sparta isi educau copiii inca de la varste fragede sa faca sport, sa alerge, sa arunce cu sulita sau sa faca gimnastica pentru a avea un corp dezvoltat mai tarziu, odata cu inaintarea in varsta. Desi asta se intampla acum cel putin 2 milenii, sportul facea parte din educatia cetatenilor, alaturi de arte si filozofie.

Vechii greci considerau ca un copil trebuie sa se dezvolte si pe plan spiritual, dar si din punct de vedere fizic, mai ales prin practicarea gimnasticii, sa poata avea un corp suplu si puternic. Astazi, psihologii recomanda ca in cazul in care aveti un pitic sa il indrumati catre activitati sportive inca de mic, deoarece asa va putea sa isi dezvolte personalitatea, sa isi puna in valoare abilitatile, sa fie sanatos si sa isi faca prieteni noi.

Prin sport piticul tau va invata sa comunice mai bine!

Totusi, este bine sa aveti in vedere ca un pitic are o personalitate proprie, iar aceasta nu este potrivita pentru orice fel de activitate sportiva. Daca aveti langa voi un pitic foarte energic ar fi bine sa nu il indreptati catre box sau rugby, ci catre sporturi care ii vor dezvolta rabdarea si rezistenta, cum ar fi inotul sau schiul.

In cazul in care cel mic este mai timid din fire, indrumati-l catre artele martiale, care ii vor permite sa ia parte la competitii sportive si sa se afirme. Conform specialistilor, activitatea sportiva il poate determina pe piticul vostru sa se simta mai bine si sa invete despre diversitate, avand ocazia sa isi faca noi prieteni. Daca il veti indruma inca de mic catre o activitate energica, piticul va invata sa comunice mai bine si cu adultii. Pe de alta parte, sportul in general, da posibilitatea unui copil sa faca exercitii fizice amuzante si sa isi doreasca sa se autodepaseasca, sa fie mai bun.

Peste 40% dintre copii romani nu fac sport!

Conform unui studiu realizat in tara noastra de compania P&G si citat de publicatia Gazeta Sporturilor, aproximativ 4 din 10 din copii romani, care au varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani, nu practica nici un sport, asa ca pana la aparitia obezitatii si a problemelor de sanatate nu este decat un pas.

Medicii atrag atentia parintilor ca sedentarismul reprezinta unul dintre cele mai mari pericole pentru sanatatea unui pitic, dar si asupra faptului ca un debut sportiv realizat prea devreme ar putea cauza frustrari copilului si il poate chiar indeparta de sport.

Asadar, daca va bate gandul sa va inscrieti piticul la un curs de sport, trebuie sa faceti in asa fel incat efortul fizic sa fie in concordanta cu varsta acestuia, cu rezistenta sa musculara. De exemplu, cu toate ca un copilas este atras de apa inca de la varste fragede, ar fi indicat sa nu faca activitati fizice sustinute, cum este inotul, decat dupa ce a implinit varsta de 5 ani.

Cate ore de sport sunt recomandate saptamanal in functie de varsta piticului tau?

Expertii sportivi sunt de parere ca un pitic care are varsta intre 6 si 8 ani poate sa faca pana la 6 ore de sport saptamanal. Daca are intre 8 si 12 ani, piticul poate efectua activitati sportive pana la 8 ore pe saptamana, iar dupa ce a depasit varsta de 12 ani ar putea sa fie angrenat in activitati sportive pana la 10 ore in fiecare saptamana.

Tineti cont de faptul ca doar dupa 7 ani, piticii se afla la nivelul adecvat de aptitudini fizice ca sa poata participa la anumite activitati sportive. Daca cel mic va solicita sa ii dati voie sa mearga la antrenamente de arte martiale, care pot fi considerate mai dure din punct de vedere fizic, daca medicul copilului nu are contraindicatii, ar trebui sa mergeti mai departe. O astfel de experienta se poate dovedi foarte folositoare pentru piticul vostru, care va avea multe de invatat din practicarea acestui sport, dar si a vechilor principii ale artelor martiale, care indeamna la respect, rabdare si rezistenta fizica.

De aceea, este recomandat ca inainte de a fi indrumat catre un sport anume, piticul vostru sa mearga la medic pentru a fi examinat. Uneori, unii copii au probleme de auz sau de vedere si pot sa aiba greutati atunci cand vor sa practice activitati sportive.

Joaca-te cu piticul tau!

Daca este vorba despre un copil care a depasit varsta de 12 ani, psihologii recomanda parintilor sa nu il oblige pe copil sa se indrepte catre o activitate sportiva, mai ales daca acesta nu si-a aratat disponibilitatea. Parintii trebuie sa dea dovada in aceasta situatie de perseverenta si multa rabdare, asa incat copilul sa ajunga singur sa isi manifeste interesul pentru un anumit sport.

Daca esti parinte, iti poti ajuta piticul sa aiba o inclinatie catre jocuri, implicandu-te si tu alaturi de el in activitati sportive, mergand cu el cu bicicleta, jucand fotbal sau baschet sau catarandu-te impreuna cu el pe un panou de escalada sportiva.

Este recomandat sa ii scoti in evidenta mereu spiritul de aventura, sa mergeti cat mai des vara in drumetii pe munte, sa campati impreuna cu cortul si sa il invatati lucruri care tin de tehnici de supravietuire, sa povestiti despre filmele lui preferate. Doar in acest fel piticul tau va fi atras de sport si miscare si va ajunge sa isi doreasca sa fie un tanar activ si nu o persoana sedentara.

Leave a Response